BRICS on talousliitto, joka koostuu viidestä maasta: Brasilia, Venäjä, Intia, Kiina ja Etelä-Afrikka. ”BRICS” tulee siis näiden maiden englannin kielisistä ensimmäisistä kirjaimista.
Alun perin liitto perustettiin vahvistamaan kehittyvien talouksien yhteistyötä. Viime aikoina kuitenkin esimerkiksi Venäjällä on ollut haasteita pitää taloutensa kehittymässä.
Liitto edustaa kuitenkin valtavaa osuutta maailman väestöstä ja pyrkii kasvattamaan rooliaan globaalissa päätöksenteossa.
Iran, Thaimaa ja Argentiina
Useat maat ovat ilmaisseet kiinnostuksensa liittyä BRICS-liittoon, mukaan lukien suomalaisten suosikkilomamaa Thaimaa.
Muita kiinnostuneita maita ovat esimerkiksi Argentiina ja Iran, jotka pyrkivät hyödyntämään BRICS-maiden tarjoamaa vaihtoehtoista taloudellista ja poliittista järjestelmää.
Maailman poliittinen ja taloudellinen ilmapiiri on muuttumassa yhä polarisoituneemmaksi, kun länsimaiden ja BRICS-maiden välinen jako korostuu.
Alhaisemman moraalin maat?
BRICS-maita pidetään alhaisemman moraalin maina esimerkiksi seuraavista syistä:
- Venäjä on hyökännyt Ukrainaan.
- Kiina on saanut kritiikkiä ilmansaasteiden ja hiilidioksidipäästöjen merkittävästä lisäämisestä talouskasvunsa kustannuksella.
- Intia on saanut kritiikkiä ihmisoikeusloukkauksista, kuten vähemmistöjen syrjinnästä ja demokratian heikentämisestä, erityisesti Kashmiriin liittyvissä kysymyksissä.
- Etelä-Afrikka kärsii laajasta korruptiosta, mikä on hidastanut talouden kehitystä ja pahentanut sosiaalista epätasa-arvoa.
- Brasilia on saanut huomattavaa kansainvälistä kritiikkiä Amazonin sademetsän hakkuiden ja ympäristönsuojelun laiminlyönnin vuoksi, mikä on kiihdyttänyt ilmastonmuutosta.
Just saying…#ilmasto #politiikka pic.twitter.com/wMAtNgcm8E
— Petri Roininen (@petri_roininen) September 27, 2024