Suomen suurimman sähkönjakeluyhtiön, Carunan, omistajat vaativat yli kahden miljardin euron korvauksia Suomen valtiolta, kertoo Helsingin Sanomat. Sähkönsiirtoverkon myymisestä on siis tulossa entistäkin suurempi farssi, eikä kukaan kanna vastuuta mistään.
Helsingin Sanomien mukaan korvausvaatimus johtuu Energiaviraston uudesta valvontamallista, jonka tarkoituksena on hillitä siirtohintojen nousua ja sijoittajien tuottoja.
- Urho24 on kertonut Caruna-farssista aiemminkin: Caruna haastaa Suomen oikeuteen – Sähköverkon myymisestä tulossa entistäkin suurempi farssi
Valvontamalli tuli voimaan tämän vuoden alussa ja se yllätti Carunan ja muut sähköverkkoyhtiöt.
Liikevoitto 43 % liikevaihdosta
Caruna on vienyt asian välimiesmenettelyyn Washingtoniin Yhdysvaltoihin. Yhtiö perustelee korvausvaatimusta energiaperuskirjan loukkauksella, sillä peruskirja takaa alalle investointisuojan.
Välimiesmenettely mahdollistaa riitojen ratkaisun ilman julkista oikeuskäsittelyä riippumattomien välimiesten avulla. Myös muut yhtiöt ovat valittaneet valvontamallista, ja markkinaoikeus käsittelee asiaa Suomessa.
Prosessi voi kestää vuosia, elleivät osapuolet pääse sopimukseen.
Carunan liikevoitto vuonna 2023 oli 43 % liikevaihdosta. Sähkönsiirtoverkon myynnistä on tullut täysi farssi, eikä kukaan kanna siitä minkäänlaista vastuuta.
LUE LISÄÄ: Saksassa nauretaan makoisasti: Uniperin voitto 2023 noin 10 miljardia
Caruna vedättää suomalaisia täältä ikuisuuteen
Sähköverkkoyhtiö Carunan omistajat aloittivat oikeudenkäynnin USA:ssa Suomen valtiota vastaan, koska energiavirasto oli viime joulukuussa muuttanut kohtuullisen tuoton laskentasääntöjä siten, että sähkönsiirron hintojen… pic.twitter.com/BnOEyzAV1Z
— Pauli Vahtera (@PauliVahtera) October 20, 2024