Saksa aloitti suorittamaan rajatarkastuksia kaikilla maarajoillaan maanantaina. Tarkoituksena on vähentää laitonta maahanmuuttoa, sillä maan turvapaikkajärjestelmä on ylikuormittunut.
Aiemmin tarkastuksia tehtiin vain Itä- ja Etelä-Saksan rajoilla, mutta nyt myös Pohjois- ja Länsi-Saksan rajat Tanskan, Alankomaiden, Belgian, Luxemburgin ja Ranskan kanssa kuuluvat tarkastusten piiriin.
Toimenpiteet ovat voimassa vähintään kuusi kuukautta.
Vaikutuksia muihinkin maihin
Vaikka Schengen-alueella rajatarkastusten pitäisi olla poikkeus, Saksan sisäministeri Nancy Faeser on perustellut päätöstä lisääntyneellä turvapaikanhakijoiden määrällä ja tarpeella puuttua laittomaan maahantuloon.
Moni pitää tarkastuksia kuitenkin haitallisina ihmisten ja tavaroiden vapaalle liikkumiselle Euroopassa. Esimerkiksi Puolan pääministeri Donald Tusk on syyttänyt Saksaa Schengen-järjestelmän vaarantamisesta.
Puolan huoli on se, että Saksan muutoksen myötä he eivät enää pääse eroon haittamaahanmuutosta entiseen malliin.
Rajatarkastuksia laajennettu myös muissa Schengen-maissa
Schengen-alueen säännöt sallivat jäsenvaltioiden ottaa käyttöön väliaikaisia rajatarkastuksia sisäisen turvallisuuden uhkien vuoksi, mutta niiden tulisi olla viimeinen keino.
Jotain Saksan tilanteesta kertookin, että käyttöön otetaan jo viimeiset keinot. Viime aikoina terrorismihyökkäyksistä on tullut maassa lähes viikoittaisia.
Rajatarkastuksia on laajennettu myös muissa Schengen-maissa, kuten Ranskassa ja Itävallassa.
LUE LISÄÄ: Puukkoiskuista tullut uusi normaali Saksassa – Solingenissa 3 kuollut ja 5 loukkaantunut vakavasti