Trumpista, Halla-ahosta ja muista Perussuomalaisista saa vain huonoja kuvia. Sanna Marinista, Barack Obamasta, Greta Thunbergista, Maria Ohisalosta ja niin edelleen saa vain hyviä kuvia. Tällaiseen lopputulokseen voisi tulla kotimaan valtamediaa lukiessa.
Vai olisikohan kyse kuitenkin omaa agendaa ajavasta kuvajournalismista… Tällöin oman agendan pahiksista näytetään epäedullisia kuvia, ja oman agendan hyviksistä edustavia kuvia.
Mitä on kuvajournalismi agendamedioissa?

Kuvajournalismia voidaan käyttää oman agendan ajamiseen, jolloin kuvien valinnalla ja esittämistavalla pyritään vaikuttamaan yleisön mielipiteisiin tiettyjen henkilöiden, ryhmien tai tapahtumien suhteen.
Toimittajat tai kuvanvalitsijat voivat tietoisesti valita kuvia, jotka tukevat tiettyä narratiivia tai ennakkokäsitystä. Esimerkiksi poliitikoista tai julkisuuden henkilöistä voidaan valita kuvia, joissa he näyttävät joko edustavilta ja luotettavilta tai epämiellyttäviltä ja epäluotettavilta riippuen siitä, millaista kuvaa heistä halutaan välittää.
Kuvien kontekstia voidaan muuttaa esittämällä ne tietynlaisessa yhteydessä tai rinnastamalla ne muihin kuviin, mikä voi johtaa harhaan tai vahvistaa tiettyjä viestejä. Esimerkiksi mielenosoittajien määrää voidaan vääristellä näin.
Kuvien julkaisuajankohta ja -paikka voivat myös vaikuttaa niiden vastaanottoon. Esimerkiksi negatiiviset kuvat voidaan julkaista strategisesti ennen vaaleja tai tärkeitä tapahtumia.
Joissakin tapauksissa kuvia voidaan manipuloida fyysisesti tai digitaalisesti tai tilanteita lavastaa, jotta ne sopivat paremmin haluttuun narratiiviin.
Kuvia voidaan myös yhdistää tietyntyyppisiin teksteihin, jotka ohjaavat katsojan tulkintaa. Esimerkiksi kuvat ihmisistä tietyissä tilanteissa voidaan yhdistää otsikoihin, jotka antavat kuville tietyn sävyn tai merkityksen.
Omaa agendaa ajava kuvajournalismi voi olla erittäin tehokas keino vaikuttaa yleisön mielikuviin ja asenteisiin. Tämä on myös palanen valtamedian agendajournalismia, jolla Kamala Harrista aletaan tuuttaamaan presidentiksi.