Valkoista heteroa miestä voidaan nykyisin syrjiä työnhaussa. Työpaikkaa ei aina anneta enää pätevimmällä henkilölle, vaan diversiteetin kasvattamiseksi jollekin muulle. Taustalla voi toimia DEI-politiikka, josta tekoäly kertoo seuraavasti:
Mikä on DEI?
DEI on lyhenne sanoista Diversity, Equity, and Inclusion, jotka tarkoittavat suomeksi moninaisuutta, tasa-arvoa ja osallisuutta. Näillä käsitteillä viitataan organisaatioiden ja yhteiskuntien pyrkimyksiin luoda ympäristöjä, joissa jokainen yksilö tulee kohdelluksi oikeudenmukaisesti, tuntee kuuluvansa joukkoon ja jossa erilaisuus arvostetaan.
- Diversity (Moninaisuus): Viittaa siihen, että ryhmässä tai organisaatiossa on edustettuna erilaisia ihmisiä erilaisista taustoista, esimerkiksi sukupuolen, rodun, etnisen taustan, uskonnon, iän, seksuaalisen suuntautumisen, vammaisuuden ja muiden tekijöiden suhteen.
- Equity (Tasa-arvoisuus): Tarkoittaa oikeudenmukaista kohtelua, mahdollisuuksien tarjoamista ja resurssien jakamista niin, että kaikilla on yhtäläiset mahdollisuudet menestyä. Tämä voi tarkoittaa erilaisten esteiden poistamista, jotka saattavat estää joidenkin ihmisten tasavertaisen osallistumisen.
- Inclusion (Osallisuus): Viittaa siihen, että kaikki ihmiset tuntevat itsensä arvostetuiksi ja osallisiksi. Tämä tarkoittaa aktiivista pyrkimystä luoda ilmapiiri, jossa kaikkien äänet ja panokset ovat tärkeitä ja otetaan huomioon.
DEI-aloitteet ovat keskeisiä organisaatioiden kehityksessä ja yhteiskunnallisessa muutoksessa, sillä ne pyrkivät parantamaan oikeudenmukaisuutta ja yhdenvertaisuutta kaikilla elämänalueilla.
Sitaatti Chat GPT -tekoälystä loppuu…
On hyvä huomata, että Chat GPT -tekoäly on ohjelmoitu niin, että se ylikorostaa monissa aiheissa kyllästymiseen asti esimerkiksi moninaisuuden rikkautta ja ilmastoa. Samanlaisia ongelmia liittyy myös saman yhtiön (Open AI) Dalle-tekoälyyn, jolla voi tehdä kuvia. Dalle ei esimerkiksi suostu korjaamaan kuvaa suomalaisesta pikkukylästä niin, että kaikki kuvassa näkyvät asukkaat olisivat valkoihoisia. Jos siis haluat tehdä kyseisellä tekoälyllä kuvan suomalaisesta pikkukylästä, jossa tiedät asuvan vain valkoihoisia, niin ei onnistu.
DEI:stä on Suomessa kirjoittanut myös Sanna Ukkola Iltalehdessä.