Yle-työryhmä on päättänyt leikata Ylen rahoitusta useilla toimilla, joihin kuuluu arvonlisäveron korottaminen ja indeksikorotusten jäädyttäminen.
Työryhmän puheenjohtaja, kokoomuksen Matias Marttinen, korostaa, että Ylen on avattava toimintansa ja taloutensa entistä läpinäkyvämmäksi. Tämä varmistetaan tulevalla lakimuutoksella, joka vaatii muun muassa Ylen henkilöstökulujen tarkempaa avaamista.
Leikkaukset vain 66 miljoonaa euroa
Yhteensä säästötoimenpiteiden vaikutus nousee vain noin 66 miljoonaan euroon vuoteen 2027 mennessä. Tämä saadaan aikaiseksi seuraavasti:
- Indeksikorotukset jäädytetään kolmeksi vuodeksi vuosille 2025–2027, mikä tarkoittaa Ylen rahoituksen pienenevän 47 miljoonaa euroa vuoden 2027 tasolla.
- Lisäksi Ylen arvonlisävero nousee 10 prosentista 14 prosenttiin vuodesta 2026 alkaen, mikä lisää vuosittaisia kustannuksia noin 19 miljoonalla eurolla.
Monen mielestä 66 miljoonaa aivan liian vähän noin 600 miljoonan vuosittaisesta budjetista. Monen mielestä verorahoja tulisi käyttää esimerkiksi vanhusten hoitoon, eikä turhan viihteen tekemiseen.
Vasemmistopuolueet ovat kuitenkin jarruttaneet kulujen leikkaamista, eikä hallituspuolueilla ole ollut toimivaltuuksia tehdä leikkauksia ilman parlamentaarista yksimielisyyttä.
Yle ilmoittaa aloittavansa somalian ja arabian kieliset uutiset
Yle on tänään ilmoittanut myös aloittavansa syyskuussa uutiset arabiaksi ja somaliksi. Uutiset julkaistaan videomuodossa arkipäivisin useilla sosiaalisen median alustoilla, kuten YouTubessa, Instagramissa, Facebookissa, Telegramissa ja TikTokissa.
Näiden kanavien kautta käyttäjiä ohjataan Ylen verkkosivuille ja Yle Areenaan. Somalinkielisiä uutisia toimittavat Wali Hashi ja Horio Abdulkadir, kun taas arabiankielisistä uutisista vastaa Esraa Ismaeel.
Netiltä täystyrmäys somalian ja arabian kielisille uutisille
Monet veronmaksajat ovat jo ilmaisseet pettymyksensä Ylen päätökselle alkaa tekemään somalian ja arabian kielisiä uutisia. Ongelmia tässä ovat esimerkiksi
- Moni kokee, että verorahoja käytetään väärään tarkoitukseen.
- Monissa maissa maahanmuuttajat perustavat itsenäisesti itselleen uutiskanavan esimerkiksi nettiin ja sitä kautta rakentavat veroja maksavan yrityksen yksityiselle sektorille.
- Yle julkaisee videot sosiaalisen median alustoilla, kuten TikTokissa ja YouTubessa. Käytännössä Yle siis perii veronmaksajilta Yle-veroa ja tulee sitten kilpailemaan samaisten veroa maksavien sisällön tuottajien kanssa katsojista sosiaalisen median alustoille.
Hienoa!
Toivottavasti nähdään paljon uutisia seksuaali- ja sukupuolivähemmistöistä.#Yle https://t.co/PFNpjg5kB0
— Kimberly Nguyen🎗️ (@boheemiporvari) September 12, 2024
Ylen kohukesän loppuhuipennuksena ajetaan vielä suoraan päin seinää.
Nyt Yle meni tekemään kyllä ison virheen, josta tulemme laittamaan sen vastuuseen.https://t.co/hHmImIU3z2
— Sebastian Tynkkynen MEP 🇫🇮 (@SebastianTyne) September 12, 2024