Monet suomalaiset eivät osta enää selityksiä sähkön hinnan noususta, joka usein liittyy teknisiin ongelmiin ja laitosten huoltokatkoihin.
Esimerkiksi Olkiluodolla on jatkuvasti teknisiä haasteita, mikä on pakottanut rajoittamaan tuotantoa tai sulkemaan laitoksia kokonaan huollon ajaksi. Sähkön hinta elää kysynnän ja tarjonnan mukaan, joten katkokset voivat nostaa sähkön hintaa.
En valitettavasti usko enää näihin selityksiin. Ei nää kaikki voi hajota samaan aikaan. Sähkö oli kesällä halpaa, niin yhtiöt ottaa sen nyt takaisin korkojen kera. pic.twitter.com/FGZaWAKKhq
— 🇫🇮Harri Lehtimäki🇫🇮 (@HarriLehtimaki) October 1, 2024
Moni kokee, että tällaiset ongelmat vaikuttavat toistuvan liian usein, ja heidän on vaikea uskoa selityksiä. Yhä useammat epäilevät, että sähkön hinta pidetään keinotekoisesti korkealla, jotta sähköyhtiöt voisivat maksimoida voittonsa.
Olkiluoto 2 -laitoksen roottorin ongelmat ovat viimeisin esimerkki. Teollisuuden Voima (TVO) kertoi, että OL2:n tuotanto jatkuu alhaisemmalla teholla lokakuussa. Monien mielestä tällaiset ongelmat ovat liian toistuvia, herättäen epäilyjä siitä, pidetäänkö hintataso tahallisesti korkealla.
Olkiluoto 2:n sähköntuotanto jatkuu alhaisemmalla tehotasolla lokakuussa. TVO:n OL2 -laitosyksikkö palaa sähköntuotantoon lokakuun 6. päivä vararoottorin asentamisen jälkeen. OL2:n generaattorin roottori vikaantui syyskuun alussa. Vikaantumisen syytä tutkitaan edelleen.… pic.twitter.com/IxnmNKWPCc
— Teollisuuden Voima (@tvo_fi) September 27, 2024
Vaikka moni epäileekin selityksiä, turvallisuus on ydinvoimalaitosten ensisijainen tavoite. Ydinvoimalaitosten, kuten Olkiluodon, on noudatettava tiukkoja säädöksiä ja varotoimenpiteitä, mikä tarkoittaa, että pienikin tekninen ongelma voi johtaa tuotannon rajoittamiseen tai jopa tilapäiseen sulkemiseen.
Tämä varovaisuus on tarpeen, jotta voidaan varmistaa sekä työntekijöiden että ympäristön turvallisuus.