Deep state on käsite, jota on viljelty viime vuosina Yhdysvalloissa paljonkin.
Deep state viittaa valtion sisällä toimivaan, ei-demokraattisesti valittuun verkostoon tai ryhmään, jolla on merkittävää vaikutusvaltaa poliittisiin päätöksiin ja vallan käyttöön ilman virallista julkista mandaattia.
Tämä verkosto voi koostua muun muassa korkeista virkamiehistä, armeijan edustajista, tiedustelupalvelujen toimijoista tai talouden eliitin jäsenistä.
Deep staten uskotaan vaikuttavan merkittävästi politiikkaan ja yhteiskunnan toimintaan, usein salassa tai taustalla, ilman että tavalliset kansalaiset tai demokraattiset instituutiot voivat sitä valvoa.
Suomessa deep state ei ole yhtä usein käsitelty teema, kuin monissa muissa maissa.
Suomen deep state
Suomessa ei ole laajaa konsensusta siitä, että deep state -käsite olisi konkreettisesti olemassa samalla tavalla kuin jotkut väittävät sen olevan esimerkiksi Yhdysvalloissa.
Käsitteen käyttö on usein liitetty poliittiseen retoriikkaan tai salaliittoteorioihin, jotka korostavat piilossa olevia voimia hallinnossa. Jos Suomessa puhutaan deep statesta, siihen voisi spekulaatioiden perusteella kuulua sellaisia tahoja kuten:
- Korkeat virkamiehet – Valtionhallinnon pitkäaikaiset virkamiehet, joilla on syvää asiantuntemusta ja vaikutusvaltaa.
- Tiedustelu- ja turvallisuusviranomaiset – Erityisesti sotilaalliset ja tiedustelupalvelut voivat joutua syytösten kohteeksi, koska niiden toiminta tapahtuu usein salassa.
- Elinkeinoelämän ja suuryritysten vaikuttajat – Suuryrityksillä ja talouden vaikuttajilla on usein läheiset suhteet poliittiseen päätöksentekoon.
- Poliittiset eliitit – Pitkään vallassa olleet puolueiden johtajat ja muut poliitikot, joilla on merkittävä asema päätöksenteossa.
Deep state -käsitteen merkitys vaihtelee ja on usein enemmän poliittisen keskustelun osa kuin konkreettinen ilmiö.
Onko deep state salaliittoteoria?
Deep state -teoria nousi suureen julkiseen tietoisuuteen 2000-luvulla, erityisesti Yhdysvalloissa, kun osa poliittisista toimijoista ja populistisista liikkeistä alkoi käyttää sitä selityksenä hallitusten ja viranomaisten toimille, joita he pitivät epäoikeudenmukaisina tai kansan tahdon vastaisina.
Käsitettä on kuitenkin käytetty eri puolilla maailmaa, ja sen olemassaolosta sekä vaikutusvallasta käydään paljon keskustelua ja spekulaatiota. Toisille deep state on vain salaliittoteoria, kun taas toiset näkevät sen ilmentymänä piilossa olevasta vallasta, joka voi ohjata poliittista järjestelmää epädemokraattisella tavalla.
Onko SAK deep statea?
SAK ei ole kansan valitsema taho, mutta silti se vaikuttaa päätöksentekoon Suomessa. Se on esimerkiksi jarruttanut paikallisen sopimisen mahdollisuutta ja sitä kautta koko Suomen kansantaloutta.
SAK:ta ei kuitenkaan voida pitää varsinaisena ”deep staten” osana, koska sen toiminta on ”avointa” ja perustuu jäsenistön demokraattiseen edustamiseen.
Vaikka SAK:lla on vaikutusvaltaa, se ei toimi salassa.
LUE LISÄÄ: SAK potkii porukkaa pihalle – lopun alkua Keskusjärjestölle?
Onko alivaltiosihteerit deep statea?
Monet korkeat virkamiehet, kuten alivaltiosihteerit, ministeriöiden johtajat ja muut valtionhallinnon toimijat, toimivat ilman suoraa poliittista mandaattia.
Heidän roolinsa on valmistella ja toimeenpanna päätöksiä, joita poliittiset päättäjät tekevät. Tämä voi luoda tilanteen, jossa virkamiehet ovat pitkäaikaisessa asemassa, kun taas poliittiset johtajat vaihtuvat säännöllisesti vaalien myötä.
Alivaltiosihteerit ja muut korkeat virkamiehet ovat usein kriittisiä valtionhallinnon jatkuvuuden kannalta. Heillä on asiantuntemusta, jota ei ole lyhytaikaisilla poliitikoilla, mikä antaa heille huomattavan vaikutusvallan erityisesti politiikan valmistelussa ja sen yksityiskohdissa.