Two-tier policing -termiä on viljelty paljon Isossa-Britanniassa sen jälkeen kun kansalaisten mielenosoitukset alkoivat nuorten tyttöjen puukotuksen vuoksi. Two-tier policing viittaa tilanteeseen, jossa poliisin toiminta ja kohtelu vaihtelevat eri ryhmien välillä, esimerkiksi maahanmuuttajien ja kantaväestön välillä. Tällöin two-tier policing tarkoittaa esimerkiksi tilannetta, jossa maahanmuuttajia kohdellaan poliisin toimesta suopeammin kuin muita kansalaisia.
Tämä voi ilmetä esimerkiksi siten, että maahanmuuttajiin kohdistuvat rikosepäilyt tutkitaan vähemmän ankarasti, heitä suojellaan enemmän tai heidän rikkomuksiinsa suhtaudutaan ymmärtäväisemmin. Tämä voi johtaa siihen, että kantaväestö kokee tulevansa kohdelluksi epäoikeudenmukaisesti tai että lainvalvonta ei ole tasapuolista kaikkia kohtaan.
Britanniassa puolet kansasta ei luota enää poliisiin (lähteet: The Times, YouGov, Independent). Sky Newsin videolla brittipoliisipäällikkö ei selvästikään pidä two-tier policing -kysymyksestä ja nappaa asiasta kysyneen toimittajan mikrofonin.
Two-tier policing herättää usein keskustelua oikeudenmukaisuudesta ja yhdenvertaisuudesta lain edessä, sillä se viittaa tilanteeseen, jossa poliisin toiminta ei ole yhtenäistä kaikkia kansalaisia kohtaan. Tämä voi johtaa luottamuspulaan poliisia kohtaan ja heikentää yhteisön luottamusta viranomaisiin.
Two-tier policing voidaan kääntää suomeksi esimerkiksi ”kaksitasoiseksi lainvalvonnaksi”. Suomessa on kansalaisten keskuudessa käytetty myös termiä ”poliittinen poliisi”. Suomessa monia on ihmetyttänyt esimerkiksi se, miksi räyhävasemmisto saa vallata katuja ja estää kansalaisten sekä pelastusajoneuvojen liikkumisen.