Rasisminvastaisessa Me Puhumme Teoin -kampanjassa ongelma on se, että rasismi nähdään syynä, eikä seurauksena. Ikään kuin rasismi syntyisi vain itsestään, vaikka monen mielestä vastakkainasettelu syntyy huonoista kokemuksista maahanmuuttajien kanssa sekä epäoikeudenmukaisuudesta.
Rasisminvastaisessa kampanjassa ei myöskään puhuta kantasuomalaisten kohtaamasta rasismista. Ikään kuin vain suomalaiset voisivat olla rasistisia. Kantasuomalaisten kohtaama rasismi on vaiettu tabu, josta suomalainen valtamedia ei ole kirjoittanut artikkelin artikkelia. Tästä hyssyttelystä joutuu kärsimään ennen kaikkea suomalaiset lapset.
Tällaista rasismia Suomessa 2024
- Suomessa harjoitetaan esimerkiksi rekrytoinnissa positiivista syrjintää. Eli kansankielellä sanottuna monen mielestä kantasuomalaisia syrjitään rasistisesti. Työterveydenlaitos on kirjoittanut oikein oppaan aiheesta. Oppaan sisällöstä on kuitenkin hyvin vaikeaa erottaa faktoja ideologiasta.
- Monen mielestä esimerkiksi Yleisradioyhtiö syrjii kantasuomalaisia rasistisesti rekrytoinnissa sekä vieraiden valinnassa. Veronmaksajat kustantavat Yleisradioyhtiön toiminnan omasta kukkarostaan.
Tällaiset käyttäytymismallit ovat omiaan lisäämään rasismia Suomessa.
Suomi tulee tässä asiassa jälkijunassa. Yhdysvalloissa esimerkiksi Microsoft, Google ja Meta ovat jo luopuneet merkittäviltä osin omista WOKE/DEI-hankkeistaan, ja rekrytoivat jatkossa osaamisperusteisesti ketään syrjimättä.
Maassa maan tavalla -kampanja
Jos rasismia oikeasti halutaan kitkeä, niin ”Maassa maan tavalla”-kampanja olisi monen kantasuomalaisen mielestä siihen oikea ratkaisu.
Mitä paremmin maahanmuuttaja on integroitunut suomalaiseen yhteiskuntaan ja sen sääntöihin, sitä suopeammin suomalaiset häneen suhtautuvat. Monen mielestä suomalaisten suhtautuminen maahanmuuttajiin ei muutu ”julkisella mielipiteen muokkauskampanjalla”, mitä termiä A-Studion juontaja Jyrki Hara kampanjasta käytti.
Me puhumme teoin -kampanjaa ajatellen moni kantasuomalainen haluaisi nyt nähdä niitä tekoja entistä useammilta maahanmuuttajilta. Tekoja, jotka eivät rasita tätä yhteiskuntaa, vaan kohentavat sitä.