Ympäristöliike Elokapinan ja sen taustajärjestö Elonvaalijat ry:n lakkauttamista vaativa kansalaisaloite on kerännyt 50 000 allekirjoitusta.
Kansalaisaloite etenee eduskunnan käsiteltäväksi, jos se on kerännyt vähintään 50 000 kannatusilmoitusta kuuden kuukauden kuluessa sen julkistamisesta. Elokapinaan liittyvä aloite avattiin vasta torstaina.
Vaaditaan rikollisryhmäksi määrittelemistä
Kansalaisaloitteessa vaaditaan Elokapinan määrittelemistä järjestäytyneeksi rikollisryhmäksi.
LUE LISÄÄ: Asiantuntijan mukaan Elokapina tulisi lakkauttaa
Kansalaisaloite etenee seuraavaksi eduskuntaan, mutta asiaa mutkistaa se, että järjestöjen lakkauttamispäätöksistä vastaa tuomioistuimet.
Mitä tapahtuu seuraavaksi?
Kun kansalaisaloite kerää Suomessa 50 000 ääntä, se siirtyy eduskunnan käsiteltäväksi. Seuraavaksi tapahtuu seuraavaa:
- Eduskunnan käsittelyyn siirtyminen: Aloite toimitetaan eduskunnalle, jossa se kirjataan ja lähetetään asianomaisiin valiokuntiin.
- Valiokuntakäsittely: Valiokunta arvioi aloitteen sisällön ja kuulee asiantuntijoita sekä mahdollisia lausunnonantajia.
- Eduskunnan päätös: Kun valiokunta on antanut mietintönsä, aloite siirtyy eduskunnan täysistuntoon. Eduskunnan jäsenet äänestävät aloitteen kohtalosta mietinnön pohjalta. Eduskunta voi hyväksyä aloitteen, hylätä sen tai muokata sitä.
- Lain säätäminen tai hylkääminen: Jos eduskunta hyväksyy aloitteen, prosessi etenee normaalin lainsäädäntöprosessin mukaan, jossa siitä voidaan säätää laki. Jos aloite hylätään, se ei johda toimenpiteisiin,
Eduskunta laatii lakeja ja järjestöjen lakkauttamispäätöksistä vastaa tuomioistuimet.
Kansalaisaloite Elokapinan lakkauttamiseksi keräsi ennätysajassa 50 000 kannattajaa. Valitettavasti aloite on oikeudellisesti niin ongelmallinen, ettei sitä voida hyväksyä. Yhdistyslaissa on kuitenkin pykälä, joka mahdollistaisi Elokapinan lakkauttamisen. https://t.co/8dco3xgTfl
— Otto Meri (@OttoMeri) September 27, 2024