Suomen suurimman sähkönsiirtoyhtiön, Carunan, ulkomaiset omistajat ovat käynnistämässä kansainvälisen välimiesmenettelyn Suomen valtiota vastaan.
Riita koskee Suomen Energiaviraston päätöstä, joka rajoittaa sähköverkkoyhtiöiden tuottoja. Energiavirasto teki päätöksen viime joulukuussa, ja Caruna on valittanut asiasta markkinaoikeuteen.
Nyt Carunan omistajat hakevat ratkaisua Yhdysvaltojen Washingtonissa toimivalta Maailmanpankin alaiselta ICSID-riidanratkaisuelimeltä.
Omistajat, kuten amerikkalainen sijoitusyhtiö KKR ja kanadalainen eläkerahasto, katsovat, että uusi sääntely rajoittaa tuottoja liikaa ja heikentää sijoitusten kannattavuutta.
Välimiesmenettelyn taustalla on energia-alan investointeja suojaava ECT-sopimus. Menettely saattaa kestää vuosia ennen kuin tulos on selvillä, mutta sen lopputulos voi olla, että Suomi joutuu maksamaan merkittäviä vahingonkorvauksia Carunan omistajille.
Kuka möi Suomen sähkönsiirtoverkon Carunalle?
Carunasta on tullut Suomelle sekä suomalaisille kuluttajille ja yrityksille melkoinen farssi, joten on aiheellista katsoa, kuka päätti myydä Suomen sähkönsiirtoverkon ulkomaalaisille sijoittajille.
Fortumin sähkönsiirtoliiketoiminnan myynti Carunalle vuonna 2013 tehtiin ensisijaisesti Fortumin hallituksen ja johdon päätöksellä, mutta koska Fortum oli valtionyhtiö, Suomen hallitus oli epäsuorasti mukana hyväksymässä kaupan taustalla.
Tässä yhteydessä pääministerinä toimi Jyrki Katainen (Kokoomus) ja valtion omistajaohjauksesta vastaavana ministerinä oli Pekka Haavisto (Vihreät).
Omistajaohjausministerin tehtäviin kuului valvoa ja ohjata valtionyhtiöitä, joten Pekka Haavisto oli vastuussa omistajaohjauksesta Fortumin osalta myynnin aikana. Vaikka varsinaisen päätöksen myynnistä teki Fortum, varsinkin valtion omistajaohjausministerillä oli tärkeä rooli valvoa valtion etuja tällaisissa strategisissa päätöksissä.
Fortumin hallituksen puheenjohtajana toimi tuolloin Sari Baldauf, ja toimitusjohtajana oli Tapio Kuula.
Myynti oli osa Fortumin strategiaa keskittyä ydinliiketoimintaansa, kuten sähkön tuotantoon, ja luopua sähkönsiirtoliiketoiminnasta.
Fortum osti Uniperin
Fortum möi sähkönsiirtoverkon Carunalle vuonna 2013 ja osti saksalaisen energiayhtiö Uniperin osake-enemmistön vuonna 2018. Fortum käytti Uniperin ostamiseen vuosina 2018-2020 yhteensä noin 6,5 miljardia euroa.
Vuonna 2022 Fortum möi Uniperin Saksan valtiolle tappiollisena. Vuonna 2023 Uniper teki voittoa saksalaisille noin 10 miljardia euroa.
LUE LISÄÄ: Saksassa nauretaan makoisasti: Uniperin voitto 2023 noin 10 miljardia