Uudesta vesihuoltolaista on liikkunut väärää tietoa, kuten että vesihuolto tullaan yksityistämään ja että hinnat tulevat sen myötä nousemaan. Todellisuudessa hallitus pyrkii estämään vesihuollon yksityistämisen.
Maa- ja metsätalousministeri Sari Essayah kertoo KD-lehden haastattelussa, että nykyisen lainsäädännön mukaan kunnat voivat halutessaan myydä vesihuoltoaan kenelle tahansa, ja siksi tarvitaan tiukempaa lainsäädäntöä, jotta vesivarat säilyisivät kansallisessa omistuksessa.
Essayah kritisoi edellistä hallitusta siitä, että se ei kiinnittänyt huomiota vesihuollon yksityistämisen riskeihin.
– Tällä hetkellä kunta voi halutessaan myydä aivan kaiken kenelle tahansa, ja tätä hallitus lähtee vesihuoltolain uudistuksella torppaamaan, Sari Essayah sanoo.https://t.co/RKZRD1HuPe #kyselytunti #hallitus @SariEssayah
— Kristillisdemokraatit | KD (@KDpuolue) October 10, 2024
Hallitusohjelman mukaan vesivarat pidetään kansallisessa omistuksessa, ja hallitus tarkastelee perustuslakiasiantuntijoiden lausuntoja, jotta lakiesitys voidaan tarvittaessa kiristää entisestään.
Maa- ja metsätalousministeriö vahvisti myöhemmin, että hallitus tuo ensi keväänä eduskuntaan esityksen, joka varmistaa vesihuollon julkisen omistuksen ja määräysvallan säilymisen kunnilla.
Caruna-seikkailu on osoittanut, ettei kaikkea kannata yksityistää.