Yhdysvaltalaisnainen kysyy videolla Alexalta, miksi kannattaisi äänestää Donald Trumpia. Alexa vastaa, että ei voi tuottaa sisältöä, joka mainostaa jotain puoluetta tai poliitikkoa.
Tämän jälkeen nainen kysyy Alexalta, miksi kannattaisi äänestää Kamala Harrista. Alexa vastaa, että on monta syytä äänestää Kamala Harrista, kuten että hän on vahva ehdokas, joka on saanut paljon hyvää aikaiseksi, ja niin edelleen…
This is insane.
Can more people replicate this? pic.twitter.com/gz7KH95LVg
— Benny Johnson (@bennyjohnson) September 3, 2024
Video herättää juridisia kysymyksiä
Joissakin maissa poliittinen vaalivaikuttaminen teknologian kautta voisi liittyä kampanjarahoituksen sääntöihin tai vaalilakien rikkomiseen, jos esimerkiksi tietoja manipuloidaan tukemaan tiettyä ehdokasta.
Yhdysvalloissa tällainen tapaus voisi liittyä Federal Election Commissionin (FEC) sääntöihin, mikäli vaikuttamista olisi tapahtunut, ja se katsottaisiin poliittiseksi mainostamiseksi tai lahjaksi.
Jos Alexa mainostaa tai tukee tiettyjä poliittisia kantoja vastoin kuluttajien odotuksia neutraalista palvelusta, se voisi mahdollisesti rikkoa kuluttajansuojaan liittyviä lakeja.
Vaikka teknologian puolueellisuus ei itsessään olisi rikos, se voi herättää kysymyksiä tietosuojasta ja algoritmien läpinäkyvyydestä, mikä on kasvava huolenaihe eri maiden lainsäädännössä.
Alexan kohdalla kyse voi tietenkin olla myös bugista (teknisestä viasta).
Mikä on Alexa?
Alexa on Amazonin kehittämä ääniavustaja, joka käyttää tekoälyä vastaamaan käyttäjien kysymyksiin ja suorittamaan tehtäviä puhekomentojen avulla.
Alexan avulla voi esimerkiksi hallita älylaitteita, toistaa musiikkia, antaa sääennusteita ja asettaa muistutuksia. Alexa käyttää luonnollisen kielen prosessointia ymmärtääkseen ja vastatakseen kysymyksiin.
Amazon omistaa Alexan, ja se on yksi suosituimmista ääniavustajista maailmassa, kilpailijoidensa Google Assistantin ja Applen Sirin rinnalla.